Göçmen biberi nedir?
Zamanla neredeyse tüm dünya ülkelerinde tanınan Arnavut biberi, günümüzde sıkça kullanılan bir biber türü oldu. Bilinen bir diğer adı da Cayenne biberidir. Kırmızı, orta uzunlukta sivri bir yapısı vardır. Yemeklere doğranıp eklenen bu biber, kurutulduğunda baharat olarak da ilave edilir.
Arnavut Biberi Nedir?
- İtüzümü ailesine ait olan Arnavut biberi, çiçekli ve tohumlu bir bitkidir.
- Çok eski zamanlarda Orta ve Güney Amerika’da yetiştirilen bu biber, 15. yüzyılda Avrupa’ya kadar geldi.
- Zamanla neredeyse tüm dünya ülkelerinde tanınan Arnavut biberi, günümüzde sıkça kullanılan bir biber türü oldu.
- Bilinen bir diğer adı da Cayenne biberidir. Kırmızı, orta uzunlukta sivri bir yapısı vardır.
- Yemeklere doğranıp eklenen bu biber, kurutulduğunda baharat olarak da ilave edilir.
- Arnavut biberinin ortalama boyu 15 cm uzunluktadır. Bir ipe dizilen Arnavut biberi, mutfakta dekor olarak kullanıldığı gibi ihtiyaç halinde besin olarak kullanılır.
- Arnavut biberinin oldukça hafif bir aroması vardır. Fakat bu hafif aromada acı tat hissedilir.
- Genellikle İtalyan ve Meksika yemeklerinde, özellikle de et marine soslarında acı aroma vermesi amacıyla kullanılır.
- Arnavut biberini baharat olarak kullanmak isteyenler Arnavut biberi tozu temin edebilir.
- A, E, C vitaminleri bakımından zengin olan Arnavut biberi besin değeri yüksek olan sebzeler arasında da yerini alır.
- Arnavut biberinin 100 gramı ise 318 kalori içermektedir.
Arnavut Biberinin İlk Kez Duyacağınız 10 Faydası
1) Vücuda Enerji Verir
- Arnavut biberi kan dolaşımını hızlandıran bir besindir. Kan dolaşımı hızlandıkça vücut ısısı korunur.
- Sık sık üşüyen biriyseniz yemeklerinizde ölçülü olacak miktarda Arnavut biberi kullanabilirsiniz.
- Baharat olarak tercih edilen Arnavut biberi, kan dolaşımını hızlandırıp ihtiyacınız olan enerjiyi karşılayacaktır.
- Bu biberi her mevsim tüketmeniz sağlığınıza fayda sağlayacaktır. Kışın dinç olmanızı, yaz günlerinde de sıcaklara karşı güçlü kalmanızı sağlar.
2) Güçlü Antioksidandır
- Arnavut biberinde bulunan kapsaisin maddesi, vücuda antioksidan etki oluşturur.
- Bu biberi tüketerek bedeninize zarar veren maddelerden arınabilirsiniz.
- Antioksidan etkisi sayesinde toksinlerden arınmış bir vücuda sahip olabilirsiniz.
- Vücudunuzu yoran bazı etkenlerin olduğunu düşünüyorsanız, ölçülü miktarda düzenli olarak Arnavut biberi tüketmeye başlayınız. Kısa süre içinde vücudun rahatladığını ve yenilendiğini fark edebilirsiniz.
3) Zayıflamaya Yardım Eder
- Arnavut biberi tokluk hissi sağlar ve diyetlerde tüketilir. Zayıflamak isteyenlerin sevdiği bir besin olan Arnavut biberi, metabolizmayı hızlandırmaktadır.
- Düşük metabolizma hızını, yapısındaki kapsaisin maddesi sayesinde hızlandıran bu biber yağ yakımını da gerçekleştirmektedir.
- Zayıflamak için ihtiyacınız olan ödem kaybını da sağlar.
- Çorbalara, salatalara ve yemeklere az miktarda Arnavut biberi ekleyerek zayıflama macerasını daha verimli şekilde bitirebilirsiniz.
4) Bağırsakları Çalıştırır
- Arnavut biberi bağırsakları canlandırmaktadır. Kabızlık sorunu olan kişilerin Arnavut biberi tüketmesi önerilir.
- Bu biber sayesinde bağırsaklardaki parazitler de temizlenir ve olası bağırsak sorunları önlenir.
- Temiz bağırsaklar sayesinde, vücut fonksiyonları daha iyi işler.
- Son birkaç gün içinde bağırsaklarınız tarafından yorulduğunuzu düşünüyorsanız, kahvaltıda Arnavut biberi tüketebilirsiniz. Gün sonunda kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.
5) Kanserli Hücreleri Yok Eder
- Arnavut biberi üzerine yapılan çalışmalar, serbest radikallerle savaştığını ifade etmektedir.
- Kanserli hücrelerin yayılmasını önleyen Arnavut biberi, vücudu ciddi hastalıklardan korur.
- Kanser riskini yok etmek için bu biberi tüketebilirsiniz.
- Arnavut biberi, uzun süreli tüketimin etkisi sonucunda vücudu riskli hastalıklara karşı korur ve oluşan mevsimsel hastalıkları kısa sürede iyileştirir.
6) Sindirimi Kolaylaştırır
- Yemek sonrasında mide şişkinliği yaşıyorsanız, yemeklerinize Arnavut biberinden bir miktar ekleyebilirsiniz.
- Arnavut biberi eklenen yemek ve soslar daha rahat sindirilmektedir.
- Mide asitlerini dengeleyerek daha rahat bir mideye sahip olmanızı sağlar.
- Kronik kabızlık durumu olan kadın ve erkeklerin, Arnavut biberini ölçülü miktarda gün içinde tüketmesi önerilir. Sindirim sistemi bu besin sayesinde daha rahat çalışacaktır.
7) Ağrı Kesicidir
- Arnavut biberi güçlü bir ağrı kesicidir. Kan dolaşımını dengeler ve baş ağrısını giderir.
- Kas ve kemik ağrısına iyi gelen bu faydalı biber hem baharat hem de sebze haliyle çok etkili olmaktadır.
- Ağrılardan kurtulmak için Arnavut biberini tüketebilirsiniz.
- Spor sonrası oluşan ağrıları en iyi şekilde iyileştirmek için akşam öğününde Arnavut biberini tüketebilirsiniz.
8) Kan Pıhtılaşmasını Önler
- Arnavut biberinin kan dolaşımı üzerindeki etkisi yıllardır gündemdedir.
- Kan pıhtılaşmasını önleyen bu mucize biber, damar tıkanıklığını da önler.
- Kan pıhtılaşması ciddi bir sorundur ve kalp rahatsızlıklarına neden olur.
- Kalp hastalıklarından korunmak için ölçülü şekilde Arnavut biberi tüketebilirsiniz.
9) Enfeksiyonu Temizler
- Enfeksiyona iyi gelen besinlerden biri olan Arnavut biberi, vücuda zarar veren maddeleri yok eder.
- Kanda ve idrarda bulunan enfeksiyonu kısa sürede atmak için Arnavut biberi tüketebilirsiniz.
- Çok fazla tüketmekten kaçınarak ölçülü olmanız gerektiğini hatırlatırız.
10) Cilt Hastalıklarının Etkisini Hafifletir
- Cilt hastalıkları için önerilen bazı kremlerde kapsaisin maddesi bulunur. Bu kremlerden birçoğu da Arnavut biberi özüyle yapılır.
- Arnavut biberi ciltte oluşan iltihabı temizler ve kaşıntıyı önler.
- Cilt hastalıklarının etkisini hafifletmek için arnavut biberi özünden faydalanabilirsiniz.