İğde tozu, iğde ağacı üzerinde yer alan meyvelerden elde edilir. Meyvelerin çekirdekleri toz haline getirilerek işlem yapılır. İğde meyvesinin çekirdeğinin öğütülmesi ile üretilmiş olan iğde tozunun faydaları oldukça fazladır. Bu nedenle de iğde tozunun faydalarından geçmiş dönemlerden beri yararlanılır. Alternatif tıp alanında bu tarz doğal içeriklerden faydalanılır.
Bitkisel ürünlerin birçoğu sağlık için önemli etkilere sahiptir. Bu tarz besinler sayesinde kişiler kimyasal ürünlere maruz kalmadan bazı hastalıklardan kurtulabilir hale geldi. Hastalıklara dair belirtilerin azaltılabilmesi için de yine bu tarz bitkisel ürünlerin tüketilmesi mümkündür.
İğde Türkçe kökenli bir kelimedir. Kelime anlamı ise küçük boy yemiş olarak bilinir. iğde kelimesinden gelen iğde ismi, ağacın özelliklerine uygun olması açısından tercih edilmiştir. Bu ağaç en verimsiz topraklarda dahi yetişebilme özelliğine sahip olan bir türdür. Azotu kök bölgesinde depolaması sayesinde her yerde varlığını sürdürebilir. Aynı zamanda erozyonun önlenebilmesi adına da genellikle İğde ağaçları tercih edilir. İğde ağaçlarının kuraklığı önleyici etkileri olduğu hakkında bazı bilgiler bulunur. Türkiye’de iğde ağacı genellikle çit bitkisi olarak kullanılır.
İğde Çeşitleri Nelerdir?
İğde tozunun faydalarından yararlanabilmek için öncelikle iğde çekirdeklerinin toplanması ve öğütülmesi gerekir. Öğütülmüş olan iğde çekirdeğinin toz haline gelmesi ile bu bitkinin faydalarından yararlanmak mümkün hale gelir. İğde meyvesinin bilinen birden fazla türü vardır. Her türünün ortak faydaları olsa da neredeyse her İğde meyvesi farklı sağlık sorunlarına iyi gelir.
Bu meyvenin ülkelere göre bilinen çeşitleri şu şekildedir:
- Çin – Elaeagnus angustata
- Batı Asya – Elaeagnus angustifolia (Kuş İğdesi, Rus Zeytini, Rus Gümüş Üzümü)
- Doğu Asya – Elaeagnus umbellata (Japon İğdesi)
- Kuzey Amerika – Elaeagnus commutata (Amerikan Gümüş İğdesi, Amerikan Gümüş Üzümü, Wolf – willow)
- Tayvan – Elaeagnus formosana
- Doğu Asya – Elaeagnus multiflora (Kırmızı İğde, Kiraz Gümüş Üzümü, Gumi)
Bilinen bu iğde meyvesi türleri haricinde de yaklaşık altmış beş farklı çeşidi daha vardır. Bu çeşitlerin en fazla olduğu yer ise Çin olarak bilinir. Bu çeşitlerin neredeyse birçoğunun çekirdeğinden toz elde edilir. Böylelikle iğde tozunun faydaları ortaya çıkar.
İğde Çekirdeği Tozu Faydaları Nelerdir?
İğde çekirdeği tozu faydaları arasında en sık bilineni, bu tozun kemik erimesine karşı koruma sağladığıdır. Aynı zamanda boy uzatma tedavilerinde de İğde çekirdeği tozu faydalarından yararlanıldığı bilinir. İğde çekirdeği tozu yapılırken, çekirdek ile beraber meyvesi de toz haline getirilir. Meyvenin kabuğu da toz içerisine dahildir.
İğde çekirdeğinin faydaları şu şekilde bilinir:
- Kemik gelişimine katkı sağlar
- Boy gelişimini destekler
- Yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan iskelet problemlerine iyi gelir
- Menopoz sonrası kemik problemlerinin azaltılmasını sağlar
- Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı özellikleri bulunur
- Bağırsak problemlerine iyi gelir
- Öksürük kesici olarak bilinir
- Cinsel performansı arttırıcı özelliğe sahiptir
- Hemoroid (basur) tedavisini destekler
- İdrar kaçırma problemine iyi gelir
- Akciğer enfeksiyonuna karşı faydalıdır
- Kemik kırıklarında ve kemikte oluşan çatlamalarda kullanılması tedavi sürecini hızlandırır
Sütlü İğde Tozunun Faydaları Nelerdir?
İğde çekirdeği tozuna süt ilavesi yapılarak sütlü iğde tozu elde edilir. Süt ilaveli olarak hazırlanan bu tozun farklı faydaları vardır. Sütlü iğde tozunun faydalarının en başında sırt ağrısına iyi gelmesi yer alır. Karışımın içerisinde yüksek miktarda antioksidan yer alır.
İçermiş olduğu bu antioksidanlar sayesinde de bağışıklık sistemini korur. Aynı zamanda sütlü İğde tozunun içerisinde K vitamini de yer alır. K vitamini sayesinde sütlü iğde tozu, mide ve bağırsak enfeksiyonu riskini azaltır. Aynı zamanda midede oluşabilecek yaraların da önüne geçilmesine katkı sağlar.
Ödem atmak için de ılık sütün içerisine iğde tozu ilave ederek tüketim sağlayabilirsiniz. Soğuk algınlığı ve grip için de yine sütlü iğde tozunu tüketerek hastalık sürecini daha hafif bir şekilde atlatmanız mümkün hale gelir.
İğde Çekirdeği Tozu Nasıl Kullanılır?
İğde çekirdeği tozu aktarlarda satılır. Birçok aktardan bu ürünü temin edebilirsiniz. Bu tozu evde kendiniz de yapabilirsiniz. Bunun için önemli olan nokta çekirdeğin öğütülme işlemini yapabiliyor olmanızdır. Düzenli olarak İğde çekirdeği tozu tüketmeniz sağlığınızı olumlu yönde etkiler. İğde çekirdeği tozunun farklı kullanım şekilleri vardır.
Genellikle bu tozu içecek olarak tüketmek daha sık tercih edilen bir durumdur. Böylelikle çocuklarda bu tozu rahatlıkla tüketebilir. Genellikle ılık süt içerisine bir tatlı kaşığı iğde çekirdeği tozu ilave edilir. Süt bu şekilde tüketilir. Tadını beğenmeyenler ise içeceğin içerisine bir tatlı kaşığı bal ilave ederek iğde çekirdeği tozunu tatlandırabilir.
Bu tüketim şekli haricinde ise iğde çekirdeği tozunu ara öğün olarak tüketmek de mümkündür. Genellikle kilo vermek için bir kase yoğurdun içerisine iğde çekirdeği tozu ilave edilir. Hazırlanan bu karışım ara öğün olarak tüketilir. Dilerseniz bu yoğurt karışımının içerisine mevsim meyvelerini de doğrayıp ilave edebilirsiniz.
İğde çekirdeği tozu çay olarak da tüketilebilir. Bir bardak kaynar suyun içerisine bir tatlı kaşığı iğde tozu ilave edilir. Hazırlanan çay beş dakika dinlendirilerek içilir. Dilerseniz bu tozu baharat olarak da yemeklere ve salatalara ilave edebilirsiniz.
İğde Tozu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) İĞDE TOZU TÜKETMEK ZARARLI MIDIR?
Hamilelik (gebelik) sürecinde olan anne adayları genellikle bazı besinleri tüketmekten çekinir. Bu konuda dikkatli olmakta da fayda var. Vücut hamilelik süreci ile birlikte bazı değişimlere uğrar. Bu nedenle bazı bitkisel ürünlerin alerjik reaksiyonlara yol açma riski de ortaya çıkar. Bu tarz besinlerin doktor onayı olmadan tüketilmesi özellikle hamilelik sürecinde oldukça riski bir durumdur.
İğde tozu yüksek lif oranına sahiptir. Bu nedenle hamilelikte olmasa da emzirme döneminde bu tozun tüketimi oldukça faydalıdır. Kalsiyum içeren bir besin olması sayesinde bebeğin sağlığını koruyucudur. Hamilelik sürecinde doktor onayınız olması halinde günde bir bardak ılık sütlü iğde tozu ya da iğde tozu çayı tüketebilirsiniz.
İĞDE TOZUNUN ZARARLARI NELERDİR?
Bitkisel ürünlerin faydaları olduğu kadar zararları olduğu da bilinir. Bu zararlar genellikle aşırı miktarda tüketime bağlı olarak ortaya çıkar. İğde tozunun bilinen herhangi bir zararı yoktur. Bu nedenle de iğde çekirdeği tozunun kullanımı oldukça güvenlidir. Alerjiniz olmaması halinde meyveyi ve tozunu rahatlıkla tüketebilirsiniz. Tabii ki bu tüketimde aşırıya kaçılmamasına dikkat edilmelidir. Her ihtimale karşın günlük tüketim dozunu aşmamanız önerilir.
İĞDE ÇEKİRDEĞİ TOZUNUN SAÇA VE CİLDE FAYDALARI NELERDİR?
İğde meyvesinin çekirdeğinden elde edilen bu toz hem cilt hem de sağlık açısından faydalıdır. Bu ürünü bitkisel bir kür olarak ya da maske olarak güvenle kullanabilirsiniz. Cilt probleminizin ne olduğuna bağlı olarak bitkisel bir yağ seçmeniz gerekir. Bu yağın içerisine de iğde çekirdeği tozu ilave etmelisiniz.
Yağ ile tozu iyice karıştırarak yüzünüze uygulayabilirsiniz. Daha sonrasında ise yüzünüzü ılık su ile yıkamanız yeterlidir. Saç için de yine bitkisel yağların içerisine iğde çekirdeği tozu ilave ederek saç maskesi elde edebilirsiniz. Hazırlamış olduğunuz karışımı saçınıza sürerek ortalama yarım saat bekletmeniz gerekir. Yarım saat sonra ise saçlarınızı ılık su ile durulayabilirsiniz. Saçlarınız daha güçlü ve daha canlı olur.